Petrus Församlings Skriftskola

Dags att anmäla sig till skriftskolan i Petrus församling 2022!

ungdomar ute vid vatten
Församlingens läger hålls ute på Lekholmen.

I vår kyrka går man i skriftskolan och blir konfirmerad det år man fyller 15 år. Om du är född år 2007 så är det nu din tur att gå skriftskolan! Du kommer då att få ett brev hem på posten i slutet av september med samma information som finns här. Skriftskolan är frivillig men en klar majoritet av alla ungdomar väljer att gå skriftskolan. De allra flesta tycker att skriftskolan är en värdefull och viktig händelse i livet. En stor del väljer att fortsätta som hjälpledare efter sin egen skriftskola.

Vad handlar det om?

Skriftskolan hör starkt ihop med dopet. När du döptes valde dina föräldrar för dig. De valde det som de tror på och som de upplevde var viktigt och värt att bygga livet på. Skriftskolan ger dig en möjlighet att bekanta dig litet mera med den kristna tron. Vi funderar på vad den kristna tron egentligen handlar om och vilken betydelse det har i vårt vardagliga liv att vi är kristna. Skriftskolan slutar sedan med konfirmationen som innebär att man personligen tar ställning till den kristna tron. Att bli konfirmerad är att bekräfta sitt dop och att säga “ja” till det val som dina föräldrar gjorde för dig när de lät döpa dig.

De allra flesta konfirmander är döpta som barn, men man är välkommen att gå skriftskolan även om man inte är döpt. I sådana fall brukar dopet ordnas i slutet av lägret eller senast innan konfirmationen.

När du är konfirmerad räknas du som en fullvärdig medlem av kyrkan. Då kan du bli fadder till ett barn som döps, självständigt delta i nattvarden, rösta och ställa upp i församlingsval och naturligtvis kan du själv bli hjälpledare på ett annat framtida skriftskolläger. Genomgången skriftskola är också ett villkor för att man skall kunna gifta sig i kyrkan.

Vad ingår i skriftskolan?

Nästa års skriftskola börjar redan i februari 2022. Under våren håller vi sammanlagt tre lägervisa samlingar och deltar i ett antal gudstjänster. Skriftskollägret hålls i juni eller juli beroende på vilket läger du valt. Skriftskolan slutar med konfirmationen som hålls i slutet av augusti.

Vilket läger vill du gå på?

Sommaren 2022 ordnar Petrus församling 4 skriftskolläger på Lekholmen i Helsingfors östra skärgård. Lägren följer samma upplägg men vissa variationer förekommer som följer av att det är skilda ledarteam som ansvarar för dem. En del läger hålls delvis samma dagar och på samma lägergård, men vi förverkligar dem ändå som skilda läger.

Vi kan inte garantera att alla får plats på det läger man helst vill på, men vi strävar efter att alla skall få plats på antingen det läger man helst vill på eller på samma läger som några av sina vänner. Fyll noggrant i motiveringarna för varför du vill på ett speciellt läger! Det hjälper oss att fördela lägerplatserna så att alla blir nöjda! I anmälningsformuläret kan du också nämna några vänner som du önskar att skall vara på samma läger som du.

Petrus läger 1 6-13.6.2022 (25 konfirmander)

startdag: lördag 5.2.2022 kl. 10-13

konfirmation lördag 20.8.2022 kl. 10

Petrus läger 2 14-21.6.2022 (25 konfirmander)

startdag: lördag 5.2.2022 kl. 14-17

konfirmation lördag 20.8.2022 kl. 13

Petrus läger 3 16-23.6.2022 (25 konfirmander)

startdag: lördag 12.2.2022 kl. 10-13

konfirmation lördag 27.8.2022 kl. 10

Petrus läger 4 30.6-7.7.2022 (25 konfirmander)

startdag: lördag 12.2.2022 kl. 14-17

konfirmation lördag 27.8.2022 kl. 13

Anmäl dig inom oktober månad!

Anmälan till skirftskolan 2022 är öppen måndag 4.10.2021 – söndag 31.10.2021.

Observera att lägerplatserna fördelas först efter att anmälningstiden gått ut! Det betyder att alla som anmält sig senast 31.10.2021 har samma möjligheter att komma på just det läger man helst vill på.

Vi bekräftar din lägerplats i mitten av november. Medlemmar i Petrus församling har en säker plats på något av lägren. Medlemmar i andra församlingar och ungdomar som inte hör till kyrkan tilldelas en lägerplats i mån av möjlighet.

Anmäl dig genom att be någon av dina föräldrar gå in på Helsingfors församlingars gemensamma anmälningstjänst. Du hittar den via följande länk:

Första gången man använder tjänsten behöver man skapa ett användarnamn och ett lösenord. Skriv upp dem för du behöver dem längre fram under skriftskolan. Förbered dig också på att identifiera dig med bankkoder eller andra liknande metoder. (Knappen “Logga in” finns längst nere på den allmänna inloggningssidan!)

Vad kostar det?

Skriftskolan kostar 170 €. Summan täcker kostnaderna för båttransporter, kost och logi under lägerperioden. Avgiften faktureras innan sommaren 2022. Tag kontakt ifall summan känns för stor.

Ring eller maila ifall det är något du funderar på!

Önskar dig en fin höst och väntar på din anmälan!

kaplan Ronny Thylin

ansvarig för skriftskolan i Petrus församling

ungdomsarbetsledare Nadine Mabinda

församlingspastor Anne Koivula