Hallå där Tua Sandell, Petrus nya diakonissa!

Efter nästan nio år i Turkiet bytte Tua Sandell Istanbul mot norra Helsingfors. Sedan årsskiftet arbetar hon som diakonissa i Petrus församling.

– Mitt arbetsrum finns i Petruskyrkan och jag svarar i telefonen nästan när som helst. Jag finns här för alla församlingens medlemmar och kommer att fortsätta de kretsar och diakoniarbete som finns i församlingen.

Hon efterträder församlingens långvariga diakonissa Bodil Sandell.

– Vi är inte släkt, säger Tua Sandell och skrattar.

Tua Sandells arbetsrum finns i Petruskyrkan i Månsas. Bild: Nina Österholm

Mindre fyrkantig

Efter åren utomlands känner Tua Sandell sig ”mindre fyrkantig” än förut.

– Jag har lärt mig att man kan göra saker på olika sätt. Men också min tidsuppfattning och syn på planering har förändrats. Numera har jag nästan svårt att planera för långt framåt i tiden, jag vet att saker snabbt kan förändras och planer skrotas. Jag har blivit mer flexibel.

Hon tycker att det egentligen är ganska sunt att leva med en viss osäkerhet i tillvaron. Om livet blir alltför förutsägbart så glömmer man kanske bort att våra liv fortfarande ligger i Guds hand, också här i Norden.

I Turkiet lever alla med en större osäkerhet i vardagen. Det blir elavbrott, sociala medier begränsas emellanåt, dessutom sker det bombdåd med jämna mellanrum.

– Samtidigt är det också en självklarhet för muslimer att Gud finns. Även om de flesta är vanemuslimer så tror man definitivt att det finns en skapare bakom vår värld. 

Enligt Sandell utgör den här inställningen till Gud en fundamental skillnad mellan våra samhällen. I Finland känner hon att människorna snarare frågar om det finns en gud överhuvudtaget.

– En troende kristen och en troende muslim är överens om att det finns en högre makt som vi behöver ha respekt för. Vi kan mötas på den punkten.

Öppen famn för nyfinländare

I framtiden drömmer Tua Sandell om att se fler invandrare i kyrkan.

– Det integreras en del invandrare på svenska i Österbotten som sedan flyttar till huvudstadsregionen. Många invandrare talar också engelska. Jag tror att vi kan ha en roll som finlandssvenskar när det gäller att välkomna invandrare i församlingarna.

Som utlänning i Turkiet lärde hon sig också hur mycket hjälp man behöver för att komma in i ett nytt samhälle, hur många blanketter som ska fyllas i och hur mycket man behöver ta reda på och lära sig för att leva ett liv i ett främmande land.

– Oftast fick jag hjälp genom att tala med människor. Turkiet har ett kollektivistiskt samhälle, man talas vid – ja rent av lägger sig i. I Finland är jag rädd för att många invandrare blir ensamma med en massa digitala blanketter som är svåra att förstå sig på. Det är stor skillnad om du kan få hjälp av en ortsbo att finna din väg genom systemet och kanske in i en församling.

Så här får du kontakt med Tua Sandell, diakonissa i Petrus församling:

tfn: 09 2340 1115 / 050 3442711

e-post:

Här kan du träffa Tua:

Första Dagscafé är tisdag 31.1 kl. 13 i Petruskyrkan. Kaffe och gemenskap för alla daglediga!

Petrusmässan 12.2 kl. 11 i Petruskyrkan välsignas Tua Sandell och det nya församlingsrådet under hela församlingens gemensamma gudstjänst.

Text: Nina Österholm