Vårhälsning från Daniel Björk

VÅRKÄNSLOR

palmblad och text Nu gör jag något nytt. Det spirar redan, ser ni det inte?
”Glöm det som har varit, bli inte kvar i det förgångna. Nu gör jag något nytt. Det spirar redan, ser ni det inte? Jag ska göra en väg genom öknen och strömmar i ödemarken.” Jes 43:18-19
”Pappa, jag får riktigt vårkänslor!” sa 9-åringen plötsligt när vi stått på trappan en stund och solen sken på våra ansikten. ”Snart kommer videkissorna också…” fortsatte han. Det såg han uppenbarligen fram emot. Min fru brukar ta pojkarna med på en vårpromenad för att samla en bukett videkissor när de kommit. Kanske också fira vårens ankomst med saft och bulle i solen uppe på en sten. När våren kommer vaknar naturen till liv igen. Nytt liv spirar där allt för en stund sedan var dött.

I över ett års tid har vi nu levt med coronaviruset som en ständigt närvarande skugga över våra liv, våra framtidsplaner, vårt arbete, våra relationer och vår fritid. Inga planer är säkra. Det är mycket som inte är som vanligt. Många unga hoppar av studierna, många äldre sitter ensamma. Marken är frusen, det känns som ödemark. Hur ska man hålla hoppet levande?

Gud har något att säga till oss, också mitt i allt detta. Han har en väg genom ödemarken. ”Nu gör jag något nytt. Det spirar redan, ser ni det inte?” Gud har en god plan och en framtid för dig, och den finns inom räckhåll.

Påsken handlar om dig, hur viktig och värdefull du är. Om att Gud var beredd att göra vad som helst och ge upp vad som helst – för din skull. Jesus kom hit för din skull och han gav sitt liv för din skull. Varför? Så att du ska få en chans att vara verkligt fri. Fri från egoism, fri från destruktiva tankar, fri från negativ självbild och hopplöshet. Fri att leva, älska och tjäna andra. Fri att vara den som Gud har skapat dig till att vara. ”Jag vet inte vilket ditt öde är, men jag vet en sak” sa Albert Schweizer, ”De enda som verkligen blir lyckliga är de som har försökt att tjäna andra och lärt sig hur.”

När solen värmer ditt ansikte den här våren, så låt Gud samtidigt värma ditt hjärta. På vilket sätt kan du finnas till för en medmänniska just nu? Hur kan du vara ljus i någons mörkret? ”Bli inte kvar i det förgångna.” säger Gud. ”Se, just nu gör jag något nytt.”

Daniel Björk, kyrkoherde i Petrus församling

Vårhälsning på posten

Ifall du bor på Petrus område har du fått en hälsning från församlingen mellan Kyrkpressen. Hoppas den var till glädje i dessa tider av isolation! Daniels hälsning kan läsas även där och Anne Koivula har skrivit en bön som du kan be då du känner dig ensam. Om du inte fått brevet hem kan du läsa det här: Påskhälsning 2021