Kyrkoherden

Mitt favoritprogram på TV just nu är Arga snickaren. Ett team av hantverkare, elektriker och inredare åker hem till en stackars familj och räddar dem från ångest, vardagskaos och kanske skilsmässa. Det är vanliga familjer som börjat renovera sitt hus för många år sen, med stor entusiasm och inspiration. Sen hände nåt och renoveringen har kört fast. Golvet gapar öppet, sladdar hänger i taket, hela familjen sover i samma rum. Pengarna och orken börjar ta slut. Vilken otrolig skillnad när någon kommer och hjälper dem en bit på vägen. En liten knuff i ryggen framåt spelar roll.
  

Du kanske inte renoverar hus just nu, men det är många av som ropar efter förändring. Vi känner att något är fel men var man ska börja? Det finns så många problem i världen. Lätt blir det att man inte gör något. I många länder går populistiska rörelser framåt just nu. De har ett vinnande koncept där de erbjuder enkla svar på svåra frågor och många gillar det. Men vår uppgift är inte att se svartvitt på världen och skylla problemen på andra.  

Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga?” sa Jesus en gång. Den obekväma sanningen är kanske att förändring börjar med oss själva. Istället för att försöka förändra andra, behöver jag kanske ”bli den förändring jag vill se” som Gandhi uttryckte det.  

Ifall jag känner att världen blivit mera hård, kanske jag borde bli mera mjuk? Ifall världen är egoistisk, kanske jag borde bli mera generös? Om alla är upptagna, kanske jag borde ta tid mera för andra? ”Många små personer, på små platser, som gör små saker, kan förändra världen.” sa Eduardo Galeano. Han fick själv se ondskan på nära håll när han flydde undan militärdiktatur i Uruguay och Argentina.  

Varför inte testa den här hösten? Pröva att bli den förändring du vill se. Församlingen är en plats där vi vill stöda varandra att leva detta liv, att göra små saker som gör världen bättre. Vi är små personer på små platser. Men tillsammans är vi rätt många. Tack för att också du är en av oss.