Be med oss online varje dag


Hur ska vi som kristna tänka i den här situationen? – Daniel

Hur ska vi som kristna tänka i den här situationen? Vad vill Gud säga till oss nu? Vår kyrkoherde Daniel delar några tankar –– och bjuder dig med på en upptäcksfärd tillsammans. Gå närmare Gud med oss online den här fastan. GUD, GODHET & GEMENSKAP. Kolla in eventet och häng med här: https://www.facebook.com/events/198016878197741/

Gepostet von Petrus församling am Donnerstag, 19. März 2020

En hälsning från vår kyrkoherde Daniel.

Länk till Zoom-möte HÄR Lösenord: 1234
Länk till Facebook-live HÄR
OBS: Ingen morgon- och kvällsbön på söndagar, följ istället den streamade gudstjänsten.

Vad vill Gud säga under den här tiden?Vilken vecka det har varit. Det är märkligt hur snabbt saker kan förändras, hur plötsligt hela vardagen och alla våra planer kan rubbas. Jag skulle ha varit uppe i Österbotten just nu och ordnat jordfästning för min mormor, nu kan den hållas bara i en liten krets med de allra närmaste. Jag vågar knappt gå ut för att inte skrämma människor med min mycket milda och helt ordinära snuva. Mina söner skulle varit i skolan nu, men de är hemma och vi försöker sysselsätta dem, samtidigt som jag försöker jobba och Rebecka har ett snuvigt spädbarn i famnen. 
Många är oroliga. 
Den här situationen kommer att påverka oss alla. Flera av er har redan drabbats hårt: företagare, familjer, sjukvårdspersonal, äldre.Hur ska vi som kristna reagera i en sån här situation? 
Hur ska vi tänka?


Två verkligheter

Här i veckan så inspirerades jag av något som Jeremy Riddle sa i en intervju. Han är musiker och skriver fantastiska sånger om livet, tron och och Jesus. Han sa att det finns två verkligheter, som båda är sanna – samtidigt. Vi kristna behöver välja vilken vi vill leva i. Var vi håller vårt fokus och var vi förankrar vår identitet får stora följder för våra liv.

Den ena verkligheten är den som vi ser runtomkring oss, hör om på nyheterna. Allt som händer i världen. Det finns mycket oro och rädsla – ”Vad kommer att hända!?” Redan innan nån av oss hade hört om corona fanns det många andra, stora utmaningar. Miljökrisen, flyktingkrisen, åldersstrukturen, polarisering och klickbubblor. Hur ska vi fixa det här? Vad kommer att hända? I våra egna liv och i världen.

Och samtidigt finns det också en annan verklighet. Guds verklighet. 

Det finns ljus mitt i mörkret. Ett hopp som växer sig allt starkare runt om i vår värld just nu. De goda nyheterna om Gud sprider sig snabbare än nånsin. Men många här i väst märker inte av det. Vissa har beskrivit det som att det finns en slags sömnighet över oss troende här i väst. Chipspåsen, soffan och Netflix ser så lockande ut, särskilt nu med extra mycket ledig tid.

Vi har ett val

Vi har ett val som kristna. Var kommer vi att rikta vårt fokus? Var kommer vi att ha vårt fäste – vårt ankare. Är det i den här världen, dess värderingar och nyhetsrapporteringar. Eller är det i Honom som skapat allt, som ser dig och älskar dig. 

Gud är inte förvånad över corona-viruset. Han blev inte överraskad som du och jag. Han har en plan för oss, för sin församling – också nu. Gud har inte blivit överraskad av något som hänt dig i ditt liv. Han har stått vid din sida i varje skede och han har något att säga dig. I varje utmaning finns en möjlighet att växa.

Vilken verklighet vill vi leva i? 
Det handlar inte om att låtsas som att den andra verkligheten inte finns. Vad som händer runt omkring oss är verkligt. Men vi vet att det också finns en annan verklighet, en högre verklighet.

Jag behöver påminna mig om vad Gud gör. Vem Gud är. Vad han kan. 
Han var här långt före mig – han kommer att finnas långt efter mig.

Jag behöver inte vara rädd. Det finns stora problem om behöver en lösning. Vi behöver Guds lösningar.Trots detta så känner jag ett stort hopp för framtiden. En stor tillit till Gud. Gud vet vad han gör.

Det tar inte slut här.

FASTAN – vägen mot korset

Vi går genom fastan nu. Vi förbereder oss på att följa Jesus på hans väg mot korset. Det är mörkt. Det är smärtsamt. Det är inte en symbolisk smärta. Det som Jesus går igenom är fruktansvärt. Det är på riktigt. Men. Det slutar inte här. Vi vet att efter lidandet, efter mörkret – så kommer påskens morgon. Jesus vrider kraften och nycklarna ur onsdskans hand. 

Ljus bryter fram.

Jesus är inte rädd för mörkret – för han är ljus. 

Vi behöver inte vara rädda för mörkret – för vi är ljus.
Det blir aldrig någon debatt mellan mörker och ljus. Ljuset segrar alltid. Jesu är inte rädd när det blir osäkert eller lite utmanande – för han är hopp.Han är svaret. 

Gud vill gärna komma in med ljus där det finns mörker. 
Han vill gärna förstöra djävulens verk.

Vi vet varför vi finns till. Vi är världens ljus. Du och jag. Vi är världens salt. 
Det är just för en tid som den här.

”Det här är vår stund i historien”, säger Jeremy Riddle. 

Vi behöver inte vara rädda. 
Jag tänker att vi som kristna får ta emot den här corona-perioden med EN stor fråga framför allt: ”Gud, vad är det DU vill att jag inte ska missa nu? Vad är DIN röst mitt i allt detta.” 

Jag tänker ta den här tiden som en gåva från Gud – inte corona, den är fruktansvärd för de som drabbas och även de följder det får för vårt samhälle – men den här tiden är ovanlig. Den är intressant. Den kan få bli en välsignelse.

Träd beskärs för att bära frukt


När väldigt mycket i vårt vanliga liv skalas av – vad blir då kvar? 

När det mest skärs bort – vad stiger då fram som det allra viktigaste? Det är som när ett träd beskärs. Det ser fruktansvärt ut för den som inte vet vad som händer. Det gör ont på riktigt när Gud beskär oss. Men träd beskärs för att trädgårdsmästaren vill att trädet ska ge mycket mera frukt. Det onödiga tas bort – så att det viktigaste kan få växa fram. 


”han beskär de grenar som ger frukt, så att de kan ge ännu rikare skörd.” – Joh 15:2


Guds dröm för den här tiden


Jag tror inte att Guds allra högsta dröm för den här tiden i ditt liv, är att du ska ligga två veckor på soffan och äta chips framför Netflix. Kanske Gud har en större vision än det. Kanske det här är en enastående möjlighet för dig att växa.

Som församling vill vi ta den här tiden och låta Gud forma oss. Gud kallar oss närmare honom. 
Och han vill att vi gör det tillsammans. 


Hur gör vi det? 

Jag har två utmaningar till dig de här veckorna. GUD och GODHET. 

Eller egentligen tre: GUD, GEMENSKAP och GODHET.

GUD, GEMENSKAP och GODHETI. GUD

Lyssna till Gud. Sök hans vilja. Ta promenader och umgås med honom. Öppna bibeln, ge honom utrymme. Hitta de sätt som fungerar för dig.


II. GEMENSKAP

Gör det tillsammans med någon annan. Vi behöver göra det här tillsammans. Jesus sände ut sina lärjungar åtminstone två-och-två. Alltid när nåt viktigt ska göras behöver man vara två, för man skärper sig lite då. Man håller varandra på banan. Jesus säger: ”Där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem.” På många håll i vår värld där den kristna tron är förbjuden, men där den växer så det knakar – t.ex. den underjordiska kyrkan i Iran – där träffas man bara i grupper om 2-3 personer, allt annat är för farligt. Och det finns enorm livskraft i dessa små mini-team.

Det är en intressant timing. Just nu är vi för en tid hindrade från att samlas i större grupper. Kanske Gud vill passa på att ge oss en knuff i rätt riktning för att upptäcka den lilla gruppen. Vem är de krigare som du ska gå tillsammans med? Börja träffas. Regelbundet. Nu. Genom whatsapp, per telefon, på promenader osv. ”Vidare säger jag er: Om två av er här på jorden kommer överens om att be om något, vad det än är…” – Matt 18:19


III. GODHET

Visa godhet mot andra. Vad är det som händer i oss om vi då ger plats åt Gud? När vi låter honom forma oss? En sak är att vi börjar lyfta blicken från oss själva, för att se våra medmänniskor. När Guds Ande fyller oss, manar den oss också till handling. Annars har vi missat något viktigt. Den bästa fastan – den som Gud vill ha – är att vi visar kärlek och godhet mot varandra. Tillsammans kunde vi lösa en hel del av världens problem.


Församlingen kommer tillsammans med staden att aktivt söka upp alla på vårt område över 80 år som behöver hjälp. Ringa upp dem, kartlägga behov, dela ut hjälp och matkassar till dem som behöver. Kanske du är en av dem som vill vara med? Mer information om projektet hittar du här: HELSINGFORS-HJÄLPEN – HJÄLP FÖR DE ÄLDRE.


Eller. Vem finns det i din närhet som kanske skulle behöva hjälp just nu? 

Att vi måste stå en meter ifrån varandra, betyder inte att vi måste 

vara långt ifrån varandra andligen och medmänskligt också. Le mot de du möter. Visa medmänsklighet. Ibland har kärlek och medmänsklighet sträckt sig över hela världshav. Kanske det är möjligt att de kan sträcka sig till och med över gatan – eller till andra änden av korridoren där du bor? Ta upp telefonen och ring en vän. Låt Gud fylla dig. Be att han låter dig börja se på dina medmänniskor som han ser på dem. 
 Be tillsammans med oss

Gud vill möta oss. Därför kommer vi under de närmaste veckorna att be tillsammans tre gånger om dagen. På facebook live och på Zoom. Vi träffas kl 9, kl 15 och kl 21. Vi gör det för att söka Gud och för att påminnas om vad vi allra helst vill – att Gud ska komma nära och att hans vilja ska ske i oss och genom oss.

BÖNETIDER

9.00 Facebook-live. En tanke för dagen och bön tillsammans. Länk HÄR.
15.00 Zoom-möte. Länk HÄR.
21.00 Zoom-möte.

Du kan enkelt delta med din dator, telefon eller surfplatta var du än befinner dig. Koppla gärna på din kamera så får vi se varandra.

OBS: Ingen bön på söndagar, då streamas gudstjänsten istället. Följ med och be där! Det här kan bli en fantastisk tid – om vi låter Gud göra det som han vill. 
I allas våra liv. Kom ihåg.

Gud går med dig. Alltid.


Du är ljus och salt.

Amen!

Daniel Björk
kyrkoherde